Per fi s’acosta aquesta esperada data per molts de nosaltres, la Festa Major de Montmeló, la festa “gran”!
Les festes majors, al llarg dels anys, han esdevingut un punt de trobada de les comunitats i, molt sovint, una vàlvula per alliberar la pressió del dia a dia. La festa marca un parèntesi en la monotonia de la vida d’un poble o una ciutat, on carrers i places canvien la seva fisonomia i els vilatans fan festa com una petita revolta contra aquesta quotidianitat.
Cal pensar en la festa com instrument d’impuls de les relacions entre veïns i veïnes i de millora de la convivència: (dels que ja porten aquí molts anys i dels nouvinguts, dels joves i dels més grans, dels que hi participen activament i dels que s’ho miren des de la cadira o la vorera).
Som conscients que la pandèmia va estroncar, de cop, tota la dinàmica i la inèrcia que les entitats de Montmeló van abocar en les anteriors festes majors.
Enguany, un cop “controlat” el virus, i amb les ganes de retrobament, pensàvem que seria un bon moment per replantejar l’esperit participatiu de la festa i dissenyar, entre totes, un programa atractiu, amb actes per a públics diferents i amb propostes plurals i de qualitat.
Constatem i lamentem que no hagi estat així. Les entitats han rebut un correu amb un enllaç a un formulari per donar constància de l’activitat proposada, i no serà fins el 17 de maig que es farà una reunió presencial (gairebé a un mes de la festa major). Durant la pandèmia no teníem més remei que fer-ho així, però hores d’ara considerem que és una manera molt freda de relacionar-se i de manca de caliu per generar noves propostes i poder planificar bé el: què, com, on, quan…
Ja sabem que per aquest any no hi som a temps a grans canvis i modificacions, però veiem la necessitat de fer una trobada de reflexió en que tothom (entitats, consistori, persones a títol personal amb ganes i idees innovadores) pugui dir com fer-la millor, en tots els aspectes: participació, activitats, sostenibilitat, finançament, seguretat, impacte al veïnat…
Des de FEM volem sacsejar la festa major i plantejar un seguit de consideracions i preguntes que ens ajudin a una primera reflexió:
-La pandèmia també ens ha portat coses bones, vam quedar molt contents amb el nou espai del Mil·lenari (verd, ampli, …)
-Enyorem un lloc de retrobament com a espai neuràlgic de la nostra festa que generaven les entitats del poble i era l’excusa per confluir gent de totes les edats.
-Quan una entitat fa una proposta innovadora cal que rebi el reconeixement per part del consistori ja que si funciona es podrà tenir en compte de cara altres edicions.
-Com és una bona festa? Què cal per organitzar-la?
-Les entitats poden participar amb suficient temps i se les acompanya en com fer-ho?
-Es planifiquen suficients activitats per totes les edats? I si es pensa en activitats intergeneracionals que aglutinin a tots els públics?
-Com poder atendre a les franges d’edat que no tenen cap atractiu durant el dia?
-Sabem que no és fàcil d’aconseguir però, com fer que no es superposin activitats per alguns públics?
-I si s’aprofita per fer de vianants el reivindicat tram del carrer Pompeu Fabra, serviria per fer de nexe d’unió entre els gran d’espais dels diferents actes?
-I el Consell de Poble, quin paper juga? Ningú ha pensat que és un òrgan que serveix precisament per ser un espai de trobada, de reflexió i de participació?
-Com implicar a més entitats i ciutadania en l’organització de la festa?
-Com planificar moments i espais de reflexió per fer una valoració dels actes un cop realitzats i fer-ne propostes a millorar?
Aquests serien, entre d’altres, alguns aspectes que ajudarien a fer aquesta reflexió conjunta que des de FEM creiem imprescindible i necessària per fer més nostra la propera FM.